Sunday, May 1, 2011

Cheese cake recipe..

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula



Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.


resepi ni ak cilok je dr saudara aku..tp bler tgk hasil..elok je..n mudah compared to resepi cheese cake yg aku tgk kat internet..tp..maafla..ak un blom try ag..so xtau nk bg tips..huhu..

lpe lak..klu korang rase nk ader yg keras kat bhg bawah..(base)..korang bole gune biskut yg dihancurkan..letak mentega..n bakar sekejap kat oven sblom kuarkan blk n tuang mixture td..

n pas siap..suke hati korang la nk letak ape kat atas..blueberry filling ke..or pape je lah..selamat mencuba..

oke.terima kasih.

gambar ni ak amik je kat google..tp klu korang buat..ia sbnarnye nmpak lebih lembut dr gambar kat atas ni

No comments:

Post a Comment