Tuesday, December 20, 2011

dear blog..

i miss u...ade mase ntw ak wat marathon..menulis ape yg aku nak oke?

muahaha

Wednesday, December 7, 2011

where's ur manner?

sebab kan aku tgh bengang..bengang..dan BENGANG!


Aku nak post kat cnie je..sbb ak malas nk pick a fight ngan org..coz i know myself damn well if i pick up fight with u...




Ko da buat ak kelam kabut siapkan presentation yg ntah lg bape mggu nk present n time tu aku tgh byk lg priority assignment ak yg laen....xpe aku layankan lagi ko nye cara tu..bagus jugak x nk jd last minuter..

pepagi ak bagi..byk pulak komen ko.komen belakan2 lak tu....like fine xpuas ati ak bole buat lagi r!

ko da wat barang aku mcm hak milik ko plk kan..bape kali aku mnx ko kate lupe..okelah,,its okay..
tp time aku mnx properly asal care ko wat ak pulak yg mcm pnjam brg tu kat ko..senang2 ati je klu ko bwk ko bg lah..FINE.


Then ape plk masalah ko nk question/comment the way ak nk present ntw..ak x satu group ngan ko..ni assignment individual..so lantak aku lah..yg dapat markah aku..bkn KO! ..ape masalah ko nk pggl ak gelabah ke apa..hey bro!ko nk ckp org leh tgkdiri sendiri x..u r such annoying person!

dah...bye!

Monday, November 28, 2011

a few list that can make me annoyed..-,-"

oyasumi!*ini untuk halau korang gi tido oke?

hai..sekarang ni ak nk membebel pasal ape yg bole buat ak rase annoyed sgt..sgt dan sangat..

# bila ader org tanya sumthing yg ak da ckp x tahu..n keep asking me the same question..itu mmg ak rase annoyed..

# bila someone tu tahu bnda tu penting bg dia..n beliau keep messaging..ak x ske balas msg..so itu mmg make me annoyed..why dont u call instead of texting me..a minute explanation is worth rather than a lot of texting but u still dont get a point..

# bila orang semak bajet2 depan aku...ko rase ko hebat sgt lah?? *aku pnh ucap ayat ni masa smash sorang manusia ni kat gunung angsi


# bila sebagai seorang student..terlebih bajet n bergaya mcm anak org kaya. ex:baju nk canang satu fakulti beli kat mana..siap gtaw harga lg..*padahal duit pakai ptptn je pon..


# bila org message bg salam je..n tny kenal x?sah2 ko baru first time msg ak n expect yg ak mmg tatau no ko  n yg  pegi tny soalan berharga tu watpe..* n mnx maaf la ak nk balas kan..


# ni most annoying i guess..ble ak post something kat facebook..orang kat bwh yg komen tu over lak.then balas2 kome kat tempat aku tp xde kena mengena ngan aku..penat la tekan btton notification tuh..ak remove karang..



oke otak ak da jam..byk je bnda ak annoyed..tp ni je ak mampu list wat mase ni.sbb sape ak nk komen byk2 kan even ni blog aku.

da abis baca?p tido!

Thursday, November 24, 2011

letih with a big capital L.E.T.I.H

LETIH

bila kelas cancel, and kena ganti byk2

LETIH

bila aku kata penat..makin byk lak org suruh wat itu ini

LETIH

bila dah sedia letih ,ada lg masalah yg meletihkan mata,tenaga dan minda

LETIH
bila fikir apa pulak yg berlaku esok..


*face a fact yaya..its a L.I.F.E

Wednesday, November 23, 2011

otak aku sedang semak..SEKIAN

..otak aku sedang semak..

mengapakah?

1) esok test..aku x study lagi..padan muka

2) bila something mess up..masa aku tgh berkobar2 nk study..yg ko distracted sape suruh yaya..

3) bila anime dan manga lebih menarik dari buku constitutional law ni..mmglah parah


moral of the story:- study la last minute lg yaya..td kelas 10.30 da abis..ko bantai bace manga n tido..sekarang..stay up ko sorang2..kembar aku fara da tido..*untunglah test costi dia minggu lepas.
.-,-"








notakaki:-time aku menulis ni..ak baru baca tajuk untu topik yg kuar exam besok..
              test 8:30 am.. now 1:26..nk tdo.kbye

Sunday, October 16, 2011

why girls/women are so easy to cry...


Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya, "Ibu, mengapa ibu menangis?"
Ibunya menjawab, "Sebab ibu adalah perempuan, nak."
"Saya tidak mengerti ibu," kata si anak.
Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. "Nak, kau memang tak akan mengertiĆ¢€¦"
Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya. "Ayah, mengapa ibu menangis?"
"Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas," sang ayah menjawab.
"Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan."
Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu malam, dia bermimpi dan bertanya kepada Tuhan, "Ya Allah, mengapa perempuan mudah menangis?" Dalam mimpinya dia merasa seolah-olah mendengar
jawapannya:
"Saat Ku ciptakan wanita, Aku membuatnya menjadi sangat utama.
Kuciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga bahu itu harus cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.
"Kuberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan bayi dari rahimnya, walau kerap berulangkali menerima cerca dari si bayi itu apabila dia telah membesar.
"Kuberikan keperkasaan yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah saat semua orang sudah putus asa.
"Ku berikan kesabaran jiwa untuk merawat keluarganya walau dia sendiri letih, walau sakit, walau penat, tanpa berkeluh kesah.
"Kuberikan wanita perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya dalam apa jua keadaan dan situasi. Walau acapkali anak-anaknya itu melukai perasaan dan hatinya. Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada anak- anak yang mengantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat didakap dengan lembut olehnya.
"Kuberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya melalui masa-masa sukar dan menjadi pelindung baginya.
Sebab bukankah tulang rusuk yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak..?
"Kuberikan kepadanya kebijaksanaan dan kemampuan untuk memberikan pengertian dan menyedarkan bahawa suami yang baik adalah yang tidak pernah melukai isterinya. Walau seringkali pula kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami agar tetap berdiri sejajar, saling melengkapi dan saling menyayangi.
"Dan akhirnya, Kuberikan wanita air mata, agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus kepada wanita, agar dapat dia gunakan bila-bila masa pun dia inginkan. Ini bukan kelemahan bagi wanita, kerana sebenarnya air mata ini adalah "air mata kehidupan."




Kat cnie ak nk ckp yg pompuan yg menangis bkn sbb dia lemah..but it juz a medium untuk mereka meluahkan sesuatu..bler perempuan menangis sbb sedih..dgn harapan after that mereka akan kembali tersenyum...

dan bler perempuan menangis sbb ia gembira..ia hanya satu perasaan yg mnunjukkan beliau sgt2 terharu...so guyz..u probably dont understand a women..n same with us..how long it takes...we would never understand to each other in a certain extent..

Sunday, October 9, 2011

9 words women use to describe what her intentions right now...


ini semua aku kutip kat satu lamn web ni..n so guys...dont be too offended kayh..x semua 

betul...



1) Fine

This is the word women use to end an argument when they are right and you need to shut up.

2) Five Minutes

If she is getting dressed, this means a half an hour. Five minutes is only five minutes if you have just been given five more minutes to watch the game before helping around the house.

3) Nothing

This is the calm before the storm. This means something, and you should be on your toes. Arguments that begin with nothing usually end in fine.

4) Go Ahead

This is a dare, not permission. Don’t Do It!

5) Loud Sigh

This is actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A loud sigh means she thinks you are an idiot
and wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you about nothing. (Refer back to # 3 for the meaning of nothing.)

6) That’s Okay

This is one of the most dangerous statements a women can make to a man. That’s okay means she wants to think long and hard before
deciding how and when you will pay for your mistake.

7) Thanks

A woman is thanking you, do not question, or faint. Just say you’re welcome. (I want to add in a clause here – This is true, unless she says ‘Thanks a lot’ – that is PURE sarcasm and she is not thanking you at all. DO NOT say ‘you’re welcome’ . that will bring on a ‘whatever’).

8 ) Whatever

Is a woman’s way of saying F– YOU!

9) Don’t worry about it, I got it

Another dangerous statement, meaning this is something that a woman has told a man to do several times, but is now doing it herself. This
will later result in a man asking ‘What’s wrong?’ For the woman’s response refer to #3.

see...scary kan perempuan..but sometimes drg x lalu nk marah2...so 9 words ni la..yg kerap digunakan oleh seorang perempuan ble ader argument ngan org lain o lebih tepat lg..org tersayang..haha

Tuesday, October 4, 2011

ngan..ngan..BERANGAN..:p

      Assalamualaikum..

hye3...entri nie ak juz upload gambar hasil camwhore ak..ahah..lame x tangkap gmba...since someone like person yg berpurdah..ak pun dgn poyo nye mngambil gmbr brpurdah..(even in not proper way)..sorry..here it is...

im a ninja


im not beauty..ahaha..so mmg pelik lah gambar2 ni..it juz to fulfil my own satisfaction..ok?ahaha
n would i berpurdah satu hari ntw..hmm..couldnt say anything..but...btw..its not something yg wajib dlm islam kan...islam kan mudah..as long as kita tutup aurat yg wajib in a proper way..that's ok...

Friday, September 30, 2011

adakah aku layak amik law?

debush..debush..debush...entri ni hanyalah mahu meluahkan apa yg tersirat,ersurat dan bla...bla ..bla dalam hati..keh2..persoalan dalam diri aku..adakah ak ni layak amik aw?am i qualified?why?

har..har..har...memula kan..its a matter of result...yelah kan..saya punya result spm sangatlah gempak sehinggakan x layak langsung amik kos2 yg bkaitan dengan sains dan math...(hiperbola melampau,mcm teruk sgt je..-,-)...yelah..member ak sume ramai straight A..tulah..kecik2 ta nak blajo pandai..

tp..tp..tp..nk wat camne..daya pemahaman ak trhadap math amatlah rendah..obviously..since ak sekolah rendah ag...first time ak dpt A math hnyalah pd darjah satu..(tu pun 80 mkh je) n  wktu UPSR...terharu...begitu juga pd pmr..tu je r first time ak dpt A..klu x C....atau fail..perghh...spm jgn tanya! .ahaha

jadi,konklusinya kat cnie..oleh kerana daya pemahaman dan ingatan ak trhadap subjek2 yg mmrlukan kronologi spt sejarah ni sgtlah baik..ditambah pula features n characteristic yg ader dlm diri..(member2 ak kate..ak ade gaya amik law)...so ak pun pilih law..(tu pun sbb tu je kos yg nmpak gempak based on result ak..keh2)

okeh..so,nk jd cter..ak amik asasi law dan blaja bagai nk gila..ak merungut2..tp ak still baca gak..ak bengang kne ingat byk kes...tp ak still cuba hafal n faham gak..at the end aku jawab exam asasi dgn jayanya...(sbb bukak2 soalan,ak da tau jawapan)..har2

but remember! degree bkn peringkat kanak2 lagi..its a way harder than asasi time..faham?...imagine..lecturer msk..provide notes..but juz only keyword...tkedek2 salin note dye..(dulu hulur pendrive mnx lecture nye note)
than suruh baca kes belambak2..penat ak cari kat library...mak aih..satu kes lebih 100 ms..tgk judge dye ade 5 org (kalau kes rayuan)..n kite kena ingat apa hakim ckp..(klu nk dpt A-)..ingat yea..degree in law bkn senang2 nk lulus..ade senior yg smp 3 kali repeat paper..haishh...

so then, i was thinking..btol ke ak amik law?klu ak rase ak mampu go on dgn characteristic yg ak ade...(ade leadership,mampu bsuara,confident)..will it be enough?..surely no..i must put a my effort to the fullest in order to sarung baju hitam putih kat LLB Hons ntw..in that time ,surely..i would smile lookin back to my effort..So kanak-kanak law sekalian...jgn suruh ak pakai suit hitam putih..sbbb ak still nk enjoy cara ak bpakaian..b4 ak nk bosan tgk baju tu masa LLB ntw..(wajib pakai suit hari2)...haha..

meaning..ak mmg layak jd bdk law..ak ygg tentukan masa depan aku..ak berada di fakulti ni atas dasar minat..n ak akan pastikan..ak bjaya ke peringkat seterusnya...insyaAllah..:)

notakaki: terharu sgt2..sbb aku rajin mengulang g library sem nie..har2..

ini nota aku untuk torts.keh2..ak da rajin buat nota juga..:p

Monday, September 26, 2011

apa si fasi kata tentang aku..

sabtu hari tu...ade Kemahiran insaniah (boring) and latihan dalam kumpulan..(best tahap giga)
..then time LDK tu si fasi ade kebolehan melihat seseorang nyer personaliti n our pasangan..ngehehe..
ttg ak...ak org yg ketiga..iaitu org yg yg mmg jd lawyer,,,coz ak xkan setuju sesuatu pkara bulat2..klu boleh ak nk twist ag....itu melalui pndangan ibu jari yea,,

n dia baca life kita n pasangan kita in da future..
oke...dia ckp quite a big trouble...
why??
sbb..both of us sama2 ego..(bdasa aa yg dia nmpk)
meaning klu together..msg2 akan memendam perasaan...
let say even dia syg pon..he never say it..(same goes to me as welll.)woarghhh..betol la trouble..
tp mmg mkn hati sgt2 la klu mcm tu...
even ak rase da nmpk...siapakah gerangan manusia tersebut..
i hope there are speciality...that make me wont turn out n make me feel the strong of his love..even he is egomaniac...kepala batu or whatsoever...insyaAllah..

Sunday, September 25, 2011

kata orang...

kata orang...
kalau kita sayang seseorang tu..simpan sedikit rasa syg tu pada diri sendiri..sebab ble kita disakiti..kesakitan tu x lah separah mana..

kata org juga...
sayang diri sendiri sblom sayang org lain..klu ita x sayang diri kita..knp kita expect org sayang kita..

kata orang lagi...
bila hati sudah mula berubah...semua benda yg diucap jd menyampah...
dan itu tanda yg diri kita dah x diperlukan...

dan kata aku pula...
aku x tahu apa2 tentang itu..mungkin ya..dan mungkin tidak..mungkin bila aku mengalaminya..aku akan belajar2..ya belajar tentang apa itu kehidupan sebenar.

Sunday, May 1, 2011

Cheese cake recipe..

  • 250g cream cheese
  • 200cc/ml fresh cream/plain yogurt
  • 2 sudu besar jus lemon
  • 3 sudu besar tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 90g gula



Cara-cara

  1. Panaskan oven 170 degree. Sapukan loyang dgn butter atau alas dgn kertas minyak pun ok(oven paper)
  2. Masukkan semua bahan-bahan ke dalam mixer atau blander. Mix biar sampai jadi cream
  3. Masukkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-45 minit
  4. Setelah hampir masak atau selepas 30 minit bolehlah letak aluminium foil untuk mengelakkan permukaan hangus.
Bila sejuk, simpan dalam peti ais semalaman untuk mendapatkan rasa cheese cake yang sedap.


resepi ni ak cilok je dr saudara aku..tp bler tgk hasil..elok je..n mudah compared to resepi cheese cake yg aku tgk kat internet..tp..maafla..ak un blom try ag..so xtau nk bg tips..huhu..

lpe lak..klu korang rase nk ader yg keras kat bhg bawah..(base)..korang bole gune biskut yg dihancurkan..letak mentega..n bakar sekejap kat oven sblom kuarkan blk n tuang mixture td..

n pas siap..suke hati korang la nk letak ape kat atas..blueberry filling ke..or pape je lah..selamat mencuba..

oke.terima kasih.

gambar ni ak amik je kat google..tp klu korang buat..ia sbnarnye nmpak lebih lembut dr gambar kat atas ni

Saturday, April 30, 2011

homemade ice cream (with oreo)

Assalamualaikum


Hari nie mood ak ade rajin cket..(cket je)..so ak sedang bersemangat nk membuat aiskrim yg diajar oleh cik Izyan jiran kelas semasa di mrsm dahulu kala..haha
oke2.straight to the point..ni resepi dye..


-susu segar (5 cawan) (lebih kurang satu kotak susu segar besar la)
-gula (kisar smp halus) (3 sudu bsar)
-coffeemate (3 sudu bsar)
-perasa vanila (2 sudu..bg smpai ada rasa dia la..haha)
-biskut oreo (hancurkan kasar)

oke..meh tgk camne nk buat

1) masukkan susu segar 4 cawan, gula,coffeemate dan perasa vanilla dalam blender..kisar sume bahan tu smp dye nye mixture btol2 sebati..

2) dlm mase yg same kisar biskut oreo tu pakai pengisar kering..jgn la hancur sgt2..

3) masukkan mixture susu tu dalam bekas dan tutup..simpan dlm freeze..

4) bila da keras..keluarkan..dan kisar lagi sekali mixture yg da jd ais tu..jgn lupe tambah lg coffemate n satu cawan susu..agak2 la..sbb coffemate tu akan melembutkan texture aiskrim tersebut..

5) bila da siap kisar..mskkan kembali didalam bekas n tabur biskut oreo yg da siap tu dalam mixture tersebut..

6..ok tggu blk aiskrim tu keras .kali ni x lame sgt n its depends dgn tahap peti sejuk di rumah anda berfungsi..selamat mencuba.. :)

apa yg aku jumpa di youtube..

Assalamualaikum

hye..hye..hye..lame x update blog..kali ni ak nk cter pasal sumthing yg ak jumpa kay outube..woah..kenangan sekolah..haha..sbb bler ak tgk gambar tu consist diri ak dr form 1 smp early form 4..selekeh..haha..tfikir..ya Allah tu ke aku kecik2 dulu..(kecik ke?)..haha..tp btol la..ak bsyukur ak improve..especially dr soal pemakaian..sbb mmg sumpah buruk gler ak dulu..hik~..credit for my ex classmate yg nk pfrance pasni..haha Arief Mirkhael..







arghh ade lg satu..lagu tentang kita..itu mmg purely video rk 07..sbb yg atas ni untuk member2 sekolah yg da nk kuar dr skola trmasuk aku..huhu..siyes ak suke video ag satu..tp ad masalah copyright ngan youtube lah plk..oke..xpe lah..next tme ler..(klu ak rajin..)
tata

Wednesday, April 27, 2011

i'm relieved..thanks Allah..

Beberapa hari ni..aku rase mcm carry satu burden yg aku pun xtau..ak rase berat sgt..rase dalam diri ni ade satu bnda x lepas..ak terlampau liat..knp hati x tenang..knpa hati serabut...kenapa hati cepat tersentuh kat bnda2 simple..mencari2 esalahan diri dan akhirnya berjumpa..Cuma..kekuatan untuk berubah ni blom ada..terlalu byk yg ak pertimbangkan..ak takut dgn namanya perpisahan ..sbb tu i keep silent..Ak cuba memikirkan method terbaik..n Alhamdulillah..dtgnya satu tekad.tekad utk berubah..

Sebelum itu ak berbual dgn seorang sahabat..sahabat yg sangat rapat semasa ak di mrsm dulu..lame x contact dia..sbb..x pny kekuatan setelah beliau touching ngan aku dulu..tp x sangka..panggilan aku disambut baik..bercakap dgnnya buat aku tenang..dia telah berubah...bicaranya tidak seperti dahulu..sembarang..skrg lebih tersusun..n sepanjang ak berbual dgnnya..byk input yg aku dapat based on Al-quran..woah..rase sgt bangga dgnnya..dia juga berbicara tntang seseorang..seseorang yg mmbuka pintu hatinya untuk berubah..seseorang yg menariknya..bagusla..kesedaran yg timbul walaupun usia yg masih muda..benar..kematian dtg x mengira umur..bila2 saja nyawa boleh ditarik.

paling terkesan bila ak bertanya..ape yg beliau buat bila sedih.;dia menyuruh ak membuka surah ke 10 ayat 57..dgn rase ingin tahu ak pun bukak la..(google r seperti biasa) ..n agak terkesan la..
mungkin yea..ak perlu berubah..kpd landasan yg sbnar..n alhamdulillah apa yg timbang sblom ini mndapat reaksi positif..ak juga x prl brdepan risiko kehilangan..terasa seperti beban yg tergalas di bahu diangkat pergi..insyaAllah..after this..i try t get back to the track..:)

Monday, April 25, 2011

puding roti best~

huhuhu..kali nie ak nk kongsi resepi lak..eh2..korang try r..follow je sume bahan kat bwh ni..gerenti jd pny wa ckp lu..so xyah risau..n sedap!!! :)




resepi
bahan A
6-7 keping roti disapu mentega atau lebih..bergantung kepada saiz loyang(potong 4 atau carik2)
2 biji telur
2 camca besar gula
450 ml susu segar/fresh milk
1 camca besar tepung kastard

cara buat:
1. susun roti dlm loyang
2.bahan2 lain dipukul bersama dan dituang atas roti
* kalau nk tabur kismis pun boleh...
3. tunggu roti menyerap bancuhan 2-3 min dan bakar(180* -30 -35 minit)
4. nk kukus pun boleh....

sos Puding:
1. masukkan susu cair 1 tin, 2 camca besar gula dan 2 camca besar tepung kastard. dan masak atas api yg sederhana. jgn smpai mendidih sgt2....biar cair sikit...jgn pekat sg
t..


ok done..simple kan?bajet nk wat puding roti ni less than RM 15 i guess..(klu barang2 basic like gula,telur n mentega ade kat umah la..)..selamat mencuba..:)

Sunday, April 24, 2011

bagaimana mahu menenangkan hati? (dari perspektif aku)

Assalamualaikum

First of all ak nk share kat org camne nk tenangkan hati yg tgh celaru..ini dr perspektif aku la..sebab..kdg2 kita ni akan ade satu masa..kt akan rase blank..kosong..takde arah tuju..n serabut yg teramat sgt..n x keterlaluan ak ckp..terutama time saat2 genting cam nk exam n what so ever..sbb tu jgk kie slalu dgr kejadian hsteria kat asrama..ni pun antara sbb dye la..jiwa kosong..jiwa kacau..

ok..ak nk share ape ak buat kalau aku rase ak blank sgt klu sebab kat atas ni..

Aku call mama n abah ak..bbual dgn mereka sekejap..n last sblom letak fon..say thanks to them sebab jaga kita dari kecil lagi..n minta maaf kat mereka n mnx halal sgala apa yg mereka beli..klu faktanya..mmgla sume yg parents kita bg dia akan halalkan..tp x salah berbicara sebegitu kan..sejuk hati mereka..part mnx maaf..kt tak tahu bila masa kita sakitkan hati mereka..kdg2 sedikit prkataan kt le wat mrka terguris..tp semuanya dsimpan dlm hati..so ngan meminta maaf..mcm ada satu beban terangkat dr diri kita..n slalu-slalulah ucap kata syg pd ibu bapa kita..xkan nk ucap kat beloved je kot..xwatpe nk segan untuk ucap "love u" pd mama n abah kita diakhir panggilan..its sweet rite..parents kte pun lega je dgr kt ckp camtu..


Aku cuba meminta maaf kat rakan2..kt xtau yg kt wat salah kat mereka..kdg2 klu ak terasa pun ak diam je..sbb ak pgang prinsip tu..x sume org suka kita..so dgn mnx maaf..at least tanggungjawab kt da lepas..terpulang pd mereka pula lah.tu pun bole tenangkan hati kita..Agama kt pun ckp hubungan manusia sesama manusia tu penting.


Mnx kat yg maha esa..kdg2 klu kt bckp sorang2pun mnx diringankan beban..pun Allah still mndengar..x semestinya lepas solat..n slalu Mathurat boleh mmbantu..sbb sume kandungan ayat Mathurat tu..kebanyakan pasal hati..jd amal-amalkan..(pesanan untuk diri ak sndiri)


 Selalunya bila ak buat2 bnda2 camni..hati ak akan tenang..lebih2 lg kehidupan ak sbg seorng pelajar yg 
 menghadapi mcm2 dugaaan..jd..ak share kat anda semua..mana tau bguna untuk anda juga kan?..ok..daa~
       

Petua untuk Hati..:)

A lil thing to share to all of u..




Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah: 
  • Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.
  • Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.
  • Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya
  • Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya

  • Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati

- wallahualam -

Antara sebab-sebab hati kita x bahagia~

9  Sebab Hati Tidak Bahagia 

1-    Pemarah 
Paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dalam diri manusia. Orang seperti ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang. 
  
2-    Pendendam 
Tersembunyi ibarat mengumpul lahar di dalam dada. Orang seperti ini sentiasa mencari-cari peluang untuk membalas dendam hatta secara yang kecil-kecil sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak orang yang didendami itu. Sebab itu orang pendendam mudah kena sakit jantung. 
  
3-    Hasad dengki 
Amalanya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan. 
  
4-    Bakhil 
Sentiasa merasakan orang lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dan lain-lain dari dirinya. Contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit. Allah lebih sayang orang yang fasiq tetapi pemurah tetapi benci orang yang abid tetapi bakhil. Kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pada orang lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melalui makhluk. 
  
5-    Tamak 
Orang yang tidak puas dengan yang sedikit nescaya tidak akan puas dengan yang banyak kerana dunia ini ibarat meminum air laut, walau berapa banyak yang diminum tetap tidak habis juga (lagipun orang tamak selalu rugi). Ingat! Yang dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita. Selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita (mungkin ada hak orang lain di situ). Biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dapat dimanfaatkan. 
  
6-    Tidak sabar 
Andainya perkara yang kecil pun tidak boleh bersabar apatah lagi hal-hal yang lebih besar. 
  
7-    Ego 
Ibu segala mazmummah jadi ia membuatkan seseorang paling tidak tenang. Orang yang memiliki sifat ini pantang tercabar dari sudut zahir mahupun batin. Pasal semua orang ada egonya sendiri, cuma tinggi atau rendah tahap keegoan tersebut. 
  
8-     Riak 
Terseksa sendiri kerana sentiasa tercari-cari peluang untuk dipuji. Sentiasa berlakon-lakon di depan orang. Jika ia dipuji, ia akan menambah amalnya tetapi jika dikeji, ia akan mengurangkan amalnya. Allah marah kalau kita riak, takabbur dengan apar yang kita ada. 
  
9-    Cinta Dunia 
Tidak dapat menderita, dapat pun menderita kerana bila sudah dapat susah pula menjaganya. Berhartalah, tidak mengapa tetapi kawal hati jangan diletakkan pada harta itu (bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yang soleh atau solehah). Cinta dunia merupakan 'neraka dunia' kerana dunia itu 'panas' akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati. 
  

Kesimpulan
Jadi yang meragut kebahagiaan sebenarnya bukanlah secara totalnya disebabkan kemiskinan, musibah, kesibukan dan lain lainnya, tetapi ialah MAZMUMMAH. Makin tinggi mazmummah seseorang, makin ia tidak bahagia. 
  
Samada bermujahadah atau biarkan saja mazmummah itu, kedua-duanya tetap menderita tetapi andainya bermujahadah kita akan dibantu Allah dan akan bahagia jua akhirnya. Sama-samalah kita sentiasa ingat mengingati antara satu sama lain, andai kita terleka dengan dunia buruklahh padahnya. 

Wednesday, April 20, 2011

feelin sad?

hmm..lately ni mmg ak sedih..mcm2 jd..tp its like not single thing i can shout out loud..i feel like wanna telling people..but..when seeing them with their own problem..i juz had a feeling that i cant tell them..i will be burden to them..so at the end i juz hide it behind my smile n juz let it out little bit when im alone..

rasenya seringkali bantal basah ble memikirkan sume tu..cuba distract diri dgn benda2 lain..tp bila kadang kala rasa itu kembali brtandang di hati...sakitnya..hanya yg atas je tahu...i love them so much..so why they treating me this way?its the question yg slalu brmain di minda aku..Aku cuba memahami mereka..tp over kah aku klu ak terlalu ingin mereka mehami aku?

yes..i admit..i lack of friends...true friends..maybe salah ak sebab ak pun bukan jenis org yg berkongsi dgn mereka..kerana kebanyakannya ak berkongsi dgn org2 yg rapat dgn aku..dgn org yg d relation dgn ak..
sbb ak rase ak selamat dgn mereka..sbb itu jika mereka tiada..mmg aku rase kosong..like what is the point i live in this world..

n thats why i try to be the best comfort for them..i try to be a good listener..i hope they feel me not as burdened to them but my presence make them happy..this is what i hope..

tapi..manusia kan x lari dr membuat kesilapan...kdg2 ada kata yg ak tersalah bicara..ada perbuatan yg ak tersalah laku..sebab ak masih manusia..yg x lari dr membuat kesilapan..tp ak sedih..bila ak terasa dihukum..ak  dibuat seperti x wujud di hadapan mereka...terasa seperti diabaikan..ak akui..ak mmg mudah menangis klu melibatkan org2 yg aku syg..sbb tu ak x mampu touching ngan mreka trlampau lame..sbb is sebenarnya menyakitkan hati ak sendiri..:(

ak pun manusia juga..ada hati dan perasaan..kadang2 ak teringin nk org memahami aku..bertanya tntang aku tanpa ak membuka mulut terlebih dahulu..perasan ttg perubahan aku..dan the most important things..ak teringin sgt nk org2 yg aku syg treat me as their friends..bukan budak kecil yg masih perlu dimarah..bkn crybaby yg perlu didiamkan tnpa bertanya sebabnya..ak nk sgt mereka bertanya apa sbb ak berbuat sesuatu..bkn memarahi aku...

Sebab aku manusia juga..ak juga sesekali terasa dgn org2 yg aku syg..kadang2 ak cuba menampakkanya..tapi selalunya apa yg aku dapat..mereka pula touching ngan aku..at the end..ak juga kembali mengalah..sbb ak sygkan mereka..walaupun dalam hati sgtla pedih..knp aku je yg kena memahami?mengapa tidak mereka juga?

jd sepanjang ak hidup ini..sepanjang ak bersama dgn org2 yg amat ak sayangi x kiralah sama ad keluarga atau bukan..ak merasakan yg diri ak mmg x layak di fahami oleh org lain..sbb everything i done..it comes to me back..n at the end..ak yg pujuk diri sendiri supaya sabar menghadapi hari2 yg mendatang..dan semoga ak masih mempunyai kekuatan seperti  itu..

Monday, April 18, 2011

what i wish..

haha..agak gedik la sebenarnye..tp..tp..tp.
mmg best la klu org yg tersayang dpt nyanyi lagu ni untuk ak..
ehehe..x mngharap la pakai instrument yg susa2 cam piano..
pakai gitar pun..da le wat ak terharu r.sbb
ak suka sgt lagu ni...
rase mcm dihargai even kt x sesempurna mana..
tp diterima seadanya oleh si dia..huhu
besela..nobody perfect kan?eheh..
ok..mendengarlah..



haha..gedik kan?ye..ye je ak nih..:p

Tuesday, April 5, 2011

life at kampung...

ak kene menaip secepat mungkin..atau ak mnghadapi masalah tade line internet...ahaha

oke..inilah kampung aku..rase x hulu mane..dpn jalan besar ag..tp line broadband..hmpphhh..hampeh..
first day aku kat kg without parents..warghhh..nk balik..internet tade...bosan..tade geng..panas..mcm2 r..
tp..nenek aku sgtla happy aku duk kg..n for the first time eva.ak tgk nenek ak x nangis tme mama n abah ak blk..ye r..ktaorg kan jarang blk..

nk dijadikan cter..nenek ak siap bharap ak tggal cnie smp ak habis cuti sem..err..(mmg slim r ak camni)..cousin ak gelak je..ye r..bole ke ak hidup..:p..n part plg best...nenek ak ni da terlebih care kat aku..klu boleh dy nk aku sentiasa di depannya...rasenye ...ye r...ak kan amanat mama n abah...x nk la pape jd kat ak..tangan ak terkana mnyak panas pun..cepat2 nenek ak amik minyak sapu kat tgn..

seronok juga kat cnie...ye r..ak dapat knl kampung aku..heheh..(sbnarnya bole merayau kat kg)...tnx to cousin ad je time ak rase boring..hik2...so takat ni..klu kat dpn tu ade 4 simpang..sume tu ak da lalu..


6/4 ni muet speaking..haha..hari ni la..ak nk cter bnde best..ak da melanggar undang2 dgn bwk motor tanpa lesen..mengapa?sbb purse yg ade ic trtinggal kat umah cousin yg 7 km dr sekolah..haha..cuak derr..cousin skola..sbb smalam tdo lmbt..n  x lena.(bperang ngan cik nyamuk)..ak lena pukul 5 pagi..kul 6 kene kejut suruh mandi...huhuhu..nk nanges je..x cukup tdo..then cousin yg kemas beg ak..smp skola..dy kat perhimpunan...ak bukak beg da terduduk purse x bwk...pkir solution..n xde sape yg ak leh harap..ak nekad..guna motor cousin ak tu blk umah..padahal ak X PERNAH..bwk motor g jalan besar...slalu main2 depan umah je klu kat btp..tu pun ak pnh jahanamkn pokok bunga mama sbb lupe tutup gear..haha..
mmg tawakal abis r ak bwk..sambil doa supaya x byk kereta..alhamdulillah...x byk kereta..(tp byk lori n bas)..menggigil weyh..ak bwk slow je..mmg bole teka r ak mmg br pandai bwk motor..rase cam jauh je umah cousin aku..

Then,sampai..lega gile r..then k duduk jap..sejuk tangan weyh..amik purse..smpat minum jap..then patah blk..time ni confident dah..so ak ase dekat je umah ngan skola..hahaha..smp kelas cousin ak..dy lega gila..ingat pape jd kat ak..hoho..so skrg ni ak ngah lepak kat bilik kaunseling smbil..ber fb...yehaa..broadband laju...n less than 2 hour ag ak akan sit for muet..pray for me yaa?..daa..:)

PESANAN KHAS: IQA..JGN REPORT KAT MAMA N ABAH AK BWK MOTOR TADE LESEN..x nk mama n abah risau..thanks~

Wednesday, March 30, 2011

scared

takut...coz semakin hari blood pressure makin turun...
knape r..bkn klu tension blod pressure naik ke?
asal aku x..hari tu x de la jauh sgt dr paras normal..
tp td g check..makin jauh pulak...mndadak..
ak sakit ke?
tp ak takut nk g klinik cek darah..
ak rase ok je..
tp biase r..ak mmg cepat letih..
berat maintain je..
tiap2 ari ak joging...
cume skrang ak da kurang makan r..
bese r..nk turun berat..
sbb ak g.e.m.o.k (ok..itu la yg ak rase tiap2 ari)
tp xde la smp x mkn langsung..(ak x nk bunuh diri)
tp..bile check blood pressure every week makin turun...
lg r cuak..
mama ckp ak x jage makan..
ak makan suke hati..
ye ke?
ak x nk sakit..
nanti aku jaga makan ye..
ak x tggal sume meal..
lalu ke x..ak makan gak..
ak nk capai cita2 ak dulu..
ak pun ade angan2 jgk masa besar..
mama kate jge kesihatan.
sakit bkn dtg terus..mungkin 5-10 thn lg.
ak xnk..ak xnk org susah2 nk jaga ak..
so...aku akan cuba...jaga diri sndiri..sayan diri sendiri..
supaya.ak x kan menyusahkan sape2 kan?

lafazkanlah kalimah cintamu.

hmm..ehehe..ni bukan cerpen ak ..but juz nk ulas novel yg ak bc a days ago..karya siti rosmizah..ak mmg fan dye r..since ak start bc andai itu takdirnya, followed by cinta kau dan aku..n her 3rd novel "lafazkanlah kalimah cintamu"

sbnarnya x nk ulas mane pun..but klu sape blom bace..g bookstore skrg n grab 1..mmg best..bler part funny tu..mmg x boleh nk berhenti gelak ( adik ak smp ckp ak x btol )..n when part sedih tu mmg bole nangis punya la..x yah paksa2..huh~

ok..ak cume nk quote few words je dlm buku nie...

"bila kita tidak ada cemburu maka kita tidak adalagi perasaan sayang,dan bila mana  perasaan sayang itu hilang, mungkin cinta juga akan terpadam"

which mean cemburu tu mmg ader kat dlm setiap manusia..x kira la dr segi ape pun..slagi ianya berpada..x mengapa...tapi bila rasa cemburu itu dicantas begitu sahaja tnpa mndengar alasan yg kukuh..mungkin ape yg dikatakan di atas ni ada benarnya..so..fikir-fikirlah..

"betapa nipisnya kepercayaan seorang perempuan trhadap lelaki sehingga melemparkan mcm2 tuduhan.Adilkah begitu kepada lelaki"

komen aku...well i admit yg kepercayaan seorg prempuan mmg sgt nipis..ia mudah tergugat..tp deep inside dy akan cuba yakinkan diri bahawa dia x kan mengalah..ia akan berusaha mempercayainya sepenuh hati..mmg x adil bg lelaki..so for both of guyz n girls..jage your trust each other..


ak pun pernah juga berbahas mengenai satu perkara..lelaki..dy ad tanggungjawab x trhadap gf dia?..
ak straight away ckp takde..tanggungjawab utama dia kat family...sbb sapelah gf tu..it just gf..bkn wife..mmg kat dlm syarak pun mmg xde hukumlah..(oke..ko tau jgk psl hukum kan yaya..=,=")
but..how about change it pkataan tu kpd relationship..mungkin ble kita ada relationship dgn someone..automatic kita ade komitmen...x kan nk biaq pi camtue ja..mcm tu mmg patut ko duduk sorang2 r..
n relationship tu..cube jaga sebaik mungkin..letak diri kita kat situation org yg kita syg..then fikir ape yg kita rasa..then, klu yakin..teruskanlah..:)

so.thats all entri merepek ak di pagi ini..tata

ps: thanks mama,cam tau2 je akak x le tido smalam..hik~mnyambung kmbali tdo setelah kul 7 pg..n mama dgn baik hatinya mmbuat tugas yg spatutnye ak patut buat..love u..mmuahx..

Monday, March 28, 2011

instant traffic (5)

byk benda ak nk merepek kat blog ni..tp sume tak terkeluar..last2 ak biar je sumebrmain-main d fikran..ahaha.
agak2 mlm ni ak sihat..ak update lah ye.

ps:mood nk demam..cool fever satu!

Monday, March 21, 2011

last hang out with roommate..

ok..x byk bole cerita sbnrnye..disebabkan sem ni adalah sem yg sgt bz..we never got a chance to hang out together..sbb ade je problem..n halangan yg mndatang..ececeh..

ok ni la roommates ak..

linda waktu grand dinner

linda ni merangkap roommate lame ak sem lepas...gila2 orgnye....


fara time kat fakulti
farah..ak ske tgk dia mix n match baju2 dy..n paling suke tgk selendang2 dia..cantik..heheh...klu kuar shopping ngan dia..mmg selamatlah duit..haha..melabur kat kedai2 baju...so antara roommate yg lain..ak plg byk kuar ngan dia la..n mmg slalu wat plan mengejut..bler kate boring..on t spot je siap g merayau..haha..lupe lak..ak knl farah waktu first2 ktorg msk uitm ni..time tu ktorg ad masalah ngan borang..haha



afi masa photoshoot
 ok..ak pggl beliau afi..ak respect kat dy part ketegasan beliau utk protect adik2 dia..n superb jealous ngan dia ble dy cepat gle tangkap dlm sesuatu..bygkan r..br je bace..dy da bole recite satu2 ape yg dlm notes tulis..x tggal satu ayat lak tu..grr..

ok ..back to hangout..plan asal nk g klcc/masjid india trgendala..sbb hujan..so ktorg hnylah melepak di sekitar shah alam n main boling..malam2 lak ktorg bjalan kat i-city..pretty sad rite..nk wat cmne da masa x mngizinkan..lagi sedih ktorg tade gambar berempat sbb..kamera sony ak hilang,fon farra kne curi ktorg nk naik bas dulu..n fon linda hilng kat hospital..so yg tggal kat ktorg adalah fon yg cika2 belaka..(ak nye mmg dr dulu cikai)..haha..

buat linda..
mungkin ko mmg da xde kat uitm shah alam ni..but ak wish ko smoga berjaya kat mane2 je yg ko akan pergi..(ko maybe ke uum plk kan?)..hehe

buat afi.
kalu ade rezeki jumpa ag..sbb ko pun xtau whether ko akan stay kat cnie or msk maktab perguruan..papehal..best of  luck..

buat fara..
kt mmg akan jumpe cume x tahu kat fakulti mane je..anything jgn lost contact eh..
tp ko mmg secure r..(untungla band 4 muet)..haha..

thanx for a great moment wit all of you..dgn bilik kte yg sgt best sbb tenang n sejuk..hoho..n tmpat melepas perasaan yg plg best..syg korang~



last day of examination~

hohoho...lambat sungguh ak update..maafla..agak down seketika..
ok lets start a day b4 examination.actually econs antara subjek yg paling ak concern ( coz i hate math)..so ak kene fokus lebeyh r..so byk notes yg ak da buat dulu..cantik2..(formula sng faham)..then i got classmate yg mmg superb r dlm subjek ni..(credit to hasifah)..she's the one yg ajar ak dr basic things..mmg im such a dumb girl who know nothing r..lecturer pun x mmbntu sbb she's so scaaaaaaaary...so inisiatif diambil utk belajar dgn kawan..so..setiap kali ak x paham..ak akan menapak ke bilik member ak ni yg berada di hujung tingkat 4..(jauhnye =,=")..but its ok..as long i pass this exam.

then actually im lil bit jealous with my roommates..they can study together subject ni..sbb formula mreka sama..unlike me..my lecturer bg formula n cara ajar yg lain..so mmg x leh cope r ngan drg..so utk mngelak kekeliruan..b4 exam ni sume..ak mengasingkan diri tme drg blaja(takut keliru)..klu kat bilik..ak pki headphone..n malam b4 exam tu..mmglah ak angkat bantal tido bilik classmate ak..heheh..

hari exam tu..suppose to be my anniversary day with boyfie..so kul 12 turun bilik sat n skype with him..thanx for da jersey n tnx to linda coz help him give da jersey..:) .ok after skype..sambung study kat bilik mmber..dsebabkan member ak ni insomnia..ak rase secure sbb ble ak kate nk tdo jap..dia akan kejut ak after a few hours..

ok..a day of the examination..ak trsangatla cuak..rase nk nangis je klu x leh jawab..tawakal then msk.bukak paper..ak cube la jwb..hmm..xtau nk kate cmne ..there are things yg ak xtau..n soalan dy a bit different than sume past year ak wat..habis exam..ak trmenung je..sgt takut kot..

tp ak cbe tersenyum n cheer up..last day kan..taking picca..makan same2..antar classmate yg dah nk blk hari tu jgk..:) ..bler antar mmber2 yg rapat ngan ak..i cant help from feeling sad..even ak pnh ckp dulu..i will not miss my class..but still..there are people in da class yg wat ak leh tersenyum n go on to my life..thnx to them..( ad special entri utk korang k..)

ok..that's it..daa~

Wednesday, March 16, 2011

4th day of the examination- Global issues

olla~tis one of my favourite subject..sbb..pick byk mende kat surat khabar pun ok..asal related ngan issues..
huhu...

ak study pasal ni agak dasat r..sbb ak study agak lame subjek ni compared to other subjek..smp roommate ak ckp camni.."lek r yaya..asal ko cam tension2 ni"..ak pun pelik..ne ad ak tension..ak ngan rela hati men google sume ni ..then..malam tu..ak kuar ngan abah n mkn ..n first time eva..ak tdo awal spnjang exam nie..huhu..

pagi tu..ak bgn kul 4 utk review blk ape yg ak da bace..then nk ilangkan ngantuk..ak tgk la cite2 best..kul 6 mndi..solat..n again..mmbace lagi.aroun 8.10 ak smp dewan n get some breakfast..(first time gak)
n Alhamdulillah..bole buat ..hope kejayaan buatku..cume insiden yg brlaku ble sume dakwat pen ak habis =,="

da abis exam..dgn senang hatinya kuar..n makan kat seksyen 7..ad satu tmpat mmber ak recommend..sumpah sedap+murah..mmg rambang mata r bg ak yg da x lalu tgk makanan kat depan mawar tuh..huhu..
blk blk..solat..n finally..tertido..
huhu..that's it..

see ya next time..

Tuesday, March 15, 2011

Abah

arinie based on title kat atas..ak nk cter pasal seseorang yg sgt istemewa dlm hati aku..Abah..

ok..lil bit bout him..

Mat bin Wahid
25 February 1962
asal pahang..
married to Nasijah hj Basri..(my mom)
ex-army
skrg wat business sndiri

oke..aku sayang sgt ngan abah aku..why..sbb dia lah abah terbaik yg ak pnh ada..:)
mama pun pnh kata..dy lebih kisah perasaan anak2 dia dr perasaan wife dye..
tp x bmakne ktorg x kne marah ..klu ktorg wat mama marah..for sure..ktorg kne marah ngan abah..
cume slalu abah nye cara lecture mmg konfem tade sape bole lari or x nk dgr r..
bagaimana...teringat semasa lower form..ak adik beradik slalu bgaduh..pasal lambat la..mcm2 r..
mama da x larat nk marah ..suruh abah lak marah ktorg..tp abah x wat mcm tu..
abah hantar ktorg g sekolah ngan bwk kete mengalahkan kura2.=,=" ..then dy memulakan lecture ktorg..
so..tmpat tertutup..jelas n mmg kne dgr r..time tu da mcm cacing kepanasan ..ye r..da lambat g skola..terbayang hem dgn pmbaris pnjang nye..hadoii..

abah..mmg ta pernah rotan or yg sewaktu dgnnya dgn ak..plg kurang dy cume akan cakap je...tp cara dy ckp..haishh..bersalahnye...cuma sekali je la ak pnh tgk abah naik angin btol2 smp adik ak yg ke-2 kne rotan..(salah dy sendiri)..pastu..x pernah..

mama..slalu ckp yg abah manjakan ktorg...frankly speaking..mmg btol..abah mmg manjakan ktorg..mnx je ape ..sume dapat..cme ak la yg agak segan nk mnx mcm2..terutama ble bdepan ngan abah..-,-
haha..abah mmg x bkira pasal duit....mama agak bising..sbb xnk ktorg rase senang sgt.
tp abah slalu pesan..pegi skola jgn bermewah-mewah..sederhana je..(Alhamdulillah ak ikut pesan itu)

tp..yg buat ak lg terharu sebab bila2 ak ader masalah..ak sedih..ak sakit..abah slalu cuba untuk berada di sisi ak..byk kali dah abah bbuat mcm tu..tp ada satu yg ak sgt tharu..
waktu tu..tgh mid year exam kat maktab..n ak demam ..ak seorg yg x leh tlampau tertekan..cepat gler ak demam..abah n mama tau tu..(sbb tu pnyla byk supplement mama belikan utk ak)..mmg ckp dalam fon meleleh-leleh r air mata sbb sakit sgt..esok nye..ak ingat lg hari selasa..bkn hari melawat..petang tu abah call tny katne..terkejut gak.then abah gtau dy ade kat depan pintu gate..tp guard x bg msk..ak berlari terus g gate dpn yg sgt jauh tu..sumpah..time tu mmg ak terharu tahap best..abah bwk ubat..makanan..secret recipe kesukaan ak..(byk pulak tu)..n lot of chocolates(amik sepanjang-panjang rak coklat kat petronas kot)..
abah give me a support supaya x cepat sakit..n nasihat ak supaya kuat dlm belajar ni..tnx abah..
abah pun slalu cube dtg melawat ak sebulan skali ngan family..woohoo..ak rindu saat itu..

kalau ak call abah n ckp i miss home so much..(x abis2 ag ak nye homesick since mktab)..
klu x amik ak blk..msti abah singgah after abis kerja...tharuu~
abah sentiasa ada ngan ak even ak happy or sedih..kdg2 ak x gtau pun ak sedih..tp abah bole detect..then suddenly ckp nanti abah dtg singgah..tnx abah..i love u so much..u r the best abah in my heart...

Monday, March 14, 2011

3rd day of final exam-introduction to law 3

hye..subjek kal ni sumpah killer subjek..ak takut gler..time b4 msk dewan tu..ak da trbayang pasal ak x leh jawab..sumpah seram..melangkah je msk dewan exam..time tu mmg tawakal je r..
masuk2 pas pengawas terang sume2 tuh..bukak soalan..OMG..susahnye..
bdebar2 nk tulis jawapan tu..ade 9 esei sumenye..
ak start ngan part A..ak tulis je ape yg ak tahu kat soalan yg ak tau..then skip to part c yg consist 1 quest 30 marks..Alhamdulillah..boleh r jawab...
part B r ak agak berpeluh..sbb ...ak lupe pasal topic tu...padahal..topic tu antara yg plg byk ak bace..cam nk nanges je..tp agak miracle part b tu ad 2 soalan..1 tort..the other one is contract.ak x ingat lgsung pasal tort...damn frust.juz joting down lil bit i know..then contract yg ak x smpat review byk..bole pulak ak jawab dgn jayanya..tp siyes kuar dewan..ak takut sgt kne repeat...
'mmg blk tu rase frust r...tp tahan..bnda da jd kan..

blk bilik..smbg tgk cter 1 litre of tears ngan roommate..mmg banjr r empat2..rase cam kuar ape yg berbuku di hati...cter tu adapt cter sebenar..mmg touching r...n satu yg ak fikir..btol la..manusia mmg x pnh nk hargai hidup sendiri.bler da kehilangan nikmat yg diberi..br tercari2..ak mmg salute r kat ikeuchi aya ni..mmg tabah gler..

even da tgk cter..konon nk release tension..but still rs frust exam tu ade lg..tambah2 pulak bnda lain yg dtg...
rase mcm kne slam..what do u feel..when people not trusting u??..
bad rite..rase cam x gune je..rase mcm teruk sgt ke ak nie?..sumpah..ak down....btolla..klu dugaan nk dtg..bertimpa2..

after taking a shower..maghrib..then..ak rase ari ni semangat ak da trbang ke mane..ak trus tidur...
ak jage je dlm around 2 kot..ak x tau nape nk on9 laptop.itupun ngan susah payah..br leh on..sbb laptop x le bukak td..dugaan lg.....n lepas sume ape yg ak rase...im not yg bole keep dlm hati..i might cry..so tnx blog..at least i got a place to share even by writing..n yet who gonna read my blog..its ok..tade la letak harapan tggi mane pun..

oke r..its better for me to sleep..n mngharapkan hari esok lebih brmakna...;)

Saturday, March 12, 2011

2nd day examination - introduction of social psychology

hye..hye,,hye...time ni ak br je bgn tido...(4.10 ptg) selepas berhempas pulas menjawab satu lg paper exam pd hari sabtu ni.(byk jgk la dugaan)

let start pd malam sblom..(pagi smp ptg tu x dikira sgt..sbb im still in a playing mood -baca novel tu-)
ak pun membaca r ape yg patut...one thing about me..ak ni seorang yg audible person..meaning..ak lebih faham klu mndengar dr pd membace..i hate mmbaca facts actually..
so,time lecture ak akan dgr dgn penuh khusyuk so ak x kan susa kan diri sndiri nk bace trok2..everything ak copy lecture madam n top up cket2..might be one of a reason..kurang cket rase cuak x mmbaca..
satu ag..antara ak mmbaca..dgn dgr ape yg mmbr ak terang..ak prefer mmber ak terang..so ak rase..sape yg jenis mmbace kne kuat2 tu no worries..ak x kisah..di alu2 kan je..ak xkan sound oke..hik2

ak tido around 1.30 a.m n mmbajet nk bgn pukul 5 coz ak tau..tu time efficient ak..mmg r ak x kisa org bising..tp ketenangan pg...buat ak senang utk mengingat...roommate soh ak kejut kul 6..tp kan..sbb trlampau lah ngantok..pas mmbace da mnjejak ke kul 6 ntah cmne le trtidoo..terjage kul 6.40..ak nye kabut..sbb takut bilik air penuh..(mmg pun) ..n kejut sume roommates ..

yeah..cos hari sabtu..bas tade..mmg haru biru r..exam kul 9..8.20 we still stranded kat kolej..member ak kol mom's dye n pick up ktorg from kolej..Alhamdulillah..(x yah panjat tgga tinggi2)..
then kul 8.40 msk dewan..time ni ak juz tawakal..ape yg ak bace msk..

bler bkk soalan..ader rase kelegaan disitu..coz everything yg ak bace disitu...ade dlm kepala..agak sng hati mnjawab esei..maybe kantoi cket kat true false question coz ak go through cket je kat tajuk x famous..
masa 2 jam dberi lak ngam ak mnghabiskan ayat ak yg trakhir..Alhamdulillah.

Then, sbb nk mnghargai usaha diri sndiri (alasan semata) ak pun pegi r kfc n makan..b4 blk bilik..solat n take a rest...oke i guess its enough coz after tis need to focus next paper..

ak plg takut paper ni..sbb lecturer ak x rajin bg mkh byk..so carry marks ak rendah..-,-"
doakan aku..

ps: sekarng ni boyfie di sarawak tgh lawan bola..(btol la skrg)...sbb xleh contact dy(refer entri b4 this)
hope dy blk dgn kemenangan..huhu..saranghae..